Excel printen: Automatische kolom selectie voor print layout

Posted on juli 1, 2007 door

2


Probleem: Je hebt een excel sheet opgebouwd met tientallen verschillende kolommen, alleen te veel om proper te kunnen printen. Voor presentaties wil je snel een voorgeformateerde template kunnen printen. Kolommen verbergen vind je maar een gedoe en daarbij komt nog dat het niet altijd dezelfde kolommen zijn die geprint moeten worden.

Oplossing: Definieer je print layout en maak het mogelijk om je kolommen met een dropdown menu snel te kiezen… en het neemt maar enkele minuten om op te zetten.

Voorbeeld 1

Stap 1: Definieer een cel van de kolom (cel rechts van keuze) en kies in het menu data ‘validation…’ – kies bij ‘Allow’ list en selecteer tenslotte de headers van de verschillende kolommen (optie 1, optie 2…) waaruit je de keuze wil maken.

Stap 2: Voeg een kolom toe en nummer je verschillende lijnen die je wil weergeven (in voorbeeld: 1, 2,3,4,5)

Stap 3: Gebruik ten slotte de functie ‘hlookup’ in de kolom (in voorbeeld rijen onder Optie 5) met

  • Lookup_value: cell die je gedefinieerd hebt in stap 1 (gebruik absolute referentie)
  • table_array: de volledige selectie van alle kolommen en lijnen die je wil kunnen kiezen – de eerste lijn moet de lijn met de headers zijn (bebruik ook hier absolute referenties)
  • row_index_num: verwijs naar de cel van dezelfde lijn in de kolom die je in stap 2 bijgevoegd hebt- gebruik relatieve referentie voor lijnen, absolute voor kolom
  • range_lookup: false

Indien je nu de keuze verandert, selecteer je automatisch de waardes van de juiste kolom… uiteraard uit te breiden met verschillende kolommen.

Was deze uitleg nuttig? Heb je nog een ander probleem dat nog niet opgelost is? Vertel het in de comments!

Advertenties