Excel interface: Contextuele menu – afhankelijke dropdown menu’s

Posted on september 7, 2008 door

2


Uit verschillende reacties en commentaren blijkt dat er interesse is om ‘contextual’ menus te creeëren in excel.

Wel het kan en het is niet eens zo moeilijk!!!

“Contextual” menus zijn menus die veranderen afhankelijk van andere data input in de sheet. Een voorbeeld maakt het onmiddellijk duidelijk: stel je hebt een sheet waarbij je een een stuk taart wil beschrijven aan de hand van de kleur, de vorm en de smaak. Voor elk van deze eigenschappen heb je een menu van mogelijkheden. Je wil nu echter ervoor zorgen dat als de gebruiker de optie ‘kleur’ zou kiezen, het smaakmenu verschijnt en voor de optie ‘vorm’, het vormmenu, enz.

Hieronder wordt dit voorbeeldje uitgewerkt. Je kan het ook vinden in de lijst om te downloaden.

Stap 1: definieer je menus

image

Het is een goeie gewoonte om de menus te definieren en een naam te geven. Dit kan zeer eenvoudig. Selecteer de menu keuzes en type de naam van het menu in. Hieronder definieren we het menu “kleur”.

image

Zo kunnen we de menus ‘Menu’, ‘Kleur’, ‘Vorm’ en ‘Smaak’ definieren.

Het is zeer belangrijk dat de items van het master menu ‘Menu’ EXACT overeenkomen met de benaming van de andere menus.

Stap 2: Definieer het eerste keuze menu

Het instellen van een keuze menu gebeurt als volgt: selecteer welke cellen de dropdown menu moeten hebben. In het voorbeeld is dit G2 tot G10. Selecteer de ‘Validation’ functie in het tool menu.

image image

Kies de optie ‘list’ en vul als data bron ‘=menu’ in. Hierdoor verwijs je naar de menu ‘Menu’ dat je in stap 1 gecreeerd hebt.

Het resultaat:

image

Stap 3: Definieer het tweede keuze menu, afhankelijk van de keuze van menu 1

Zoals stap 2, selecteer de eerste cel van de dropdown van het tweede menu moet hebben. In het voorbeeld is dit H2. Selecteer de ‘Validation’ functie in het tool menu.

image

Vul als bron de volgende functie in “indirect($G2)” – zorg dat je onmiddelijk de relatieve verwijzing juist zet, dat is altijd even nadenken, maar spaart later altijd zoveel tijd. Nadien de selectie doortrekken en klaar.

Wat gebeurt er? Vermits de keuze van de master menu ook de naam is van een menu, wordt die via de functie ‘indirect’ zo omgezet in de selectie met die naam. Bijvoorbeeld: we kiezen in het eerste menu ‘Kleur’, hierdoor wordt het tweede menu ‘indirect(Kleur)’ en vermits ‘Kleur’ gedefinieerd werd als selectie C2 tot C5.

Resultaat:

image image

Advertenties