Excel Basis – Conditional Formatting in Excel 2007 – Op basis van een formule (3/10)

Posted on september 25, 2008 door

0


Probleem: Je hebt een database die verschillende lijnen omvat, met natuurlijk verschillende waarden. Je hebt een lijst van referentiewaarden en zou visueel willen voorstellen hoeveel keer de referentiewaarden (bijvoorbeeld de lotto-cijfers) in je database voorkomt.

Oplossing: Conditional formatting op basis van een formule!

image

Om dit te bereiken gaan we gebruik maken van de COUNTIF() functie. De COUNTIF() functie zal in een range het aantal cellen tellen dat gelijk is aan een bepaalde waarde. Ze heeft dus 2 argumenten: een range (waarin geteld wordt) en een voorwaarde.

We willen dus een waarde in de tabel inkleuren als ze voorkomt in de lijst met referentiewaarden (List).

We selecteren daarom alle waarden van de tabel. In de selectie zal 1 actieve cel te zien zijn (deze is binnen de selectie lichter gekleurd). Als je de tabel selecteert vertrekkende van cel A2, zal cel A2 de actieve cel zijn. Dit is belangrijk voor ’t ingeven van de formule, zometeen.

image

Selecteer “New Rule…” en klik op “Use a formula to…”

image

Geef de volgende formule in:

=COUNTIF($B$13:$B$16;A2)

Noteer dat we hier als voorwaarde de actieve cel hebben ingegeven. Deze formule geeft dus het aantal keren dat waarde A2 in het lijstje ‘List’ voorkomt. U begrijpt dat dit enkel 1 of 0 kan zijn (aangezien we ervan uitgaan dat ’t lijstje unieke waarden bevat).

In excel staat 1 voor TRUE en 0 voor FALSE. Als de formule dus 1 als uitkomst heeft (= de waarde komt dus voor in ’t lijstje) zal het voorwaardelijke formaat worden toegepast.

Klik op “Format…” en selecteer een formaat voor deze cellen (bijvoorbeeld een lege achtergrond). Klik 2 maal op “Ok” en klaar is kees!

Advertenties